neděle 13. října 2013

Mobilní aplikace českých bank na BlackBerry 10

Na úvod

Banka v kapse je, přiznejme si, celkem užitečná záležitost. Možná je to tím, že jsme už líní jednou za čas otevřít internetové bankovnictví na velkém desktopu, možná je to i rozmachem low cost bezpobočkových bank, občas otřesnou úrovní obojího. A hlavně na cestách se může hodit, zvlášť když některé aplikace nabízejí i další zajímavé informace. Každopádně mobilní aplikaci musí mít dnes každá banka, pokud chce být stále relevantní a vzpomeňmě třeba, co si užila AirBank s jejich opožděným uvolněním aplikace pro Android. Uživatelé Windows Phone jsou už úplně pozapomenuti. A co pak BlackBerry s ještě relativně novým OS 10 a v problémech... Situace ale naštěstí není tak zoufalá a s trochou snahy se na BB10 dají rozjet všechny banky, ke kterým jsem se dostal. Jak ty, které sám používám, či ty o které mě někdo požádal!



V BlackBerry (tehdy ještě v RIM) věděli, že prosadit se s novým operačním systémem v době nadvlády Androidu nebude jen tak lehké, ať bude jak chce dobrý (a že je dost dobrý!). A to kvůli onomu proklínanému ekosystému. Bez aplikací je platforma na nic (alespoň pro běžné uživatele). Proto se snažili již od začátku přinést co nejširší podporu existujících vývojářských nástrojů. A mezi ně patří i Android SDK a v BB10 je v základní instalaci pak Android player - runtime pro spouštění Androidích aplikací. Hlavním cílem firmy bylo umožnit vývojářům jednoduché portování aplikací přímo do App Worldu, ale díky možnosti dostat do telefonu jakoukoliv aplikaci pomocí tzv. sideloadingu se nám otevřely dveře skoro ke všem aplikacím, na které pomyslíte :-). Je zde ale to pověstné ale... Ne každá aplikace je podporována a dají se rozdělit do několika kategoríí (dle jednoduchosti jak se k aplikaci dostat až po úplnou nemožnost aplikaci rozjet).

Kategorie jsou:

  1. Aplikace podporované přímo vývojáři publikované v App Worldu. Nejjednodušší způsob. Pustíte aplikaci App Worldu, nainstalujete a jedete. Včetně updatů, podpory... Bohužel ne každý vývojář má zájem mít aplikace v App Worldu a někdy narazí i na technické problémy (viz níže). Především na našem malém lokálním trhu s pár BB10 telefony (i když u nás v práci na patře už má BB10 skoro každý a při každém zazvonění na chodbě šahám po telefonu). Nějaké náklady budou s testováním na nové platformě, jakékoliv úpravy v bankovním sektoru budou asi i taky nehorázně předražené a svoje bude hrát i neznalost. Tudy cesta nevede...
  2. Prostá konverze APK na BAR (balíčkovací systémy Androidu, respektive BlackBerry). Výborným nástrojem pro konverzi je web http://apk2bar.org/ - nahrajete APK a stáhnete BAR. Ten pak podle návodu sideloadujete například z Chrome s patřičným rozšířením. Úspěšnost je poměrně vysoká, cca 50 procent aplikací pojede. Z bankovních například FIO banka, Equa bank. Stačí jen splašit APK...
  3. Aplikace používá tzv. nativní kód. Tedy není psaná celá v Javě, ale i v jazycích, které se překládají do strojového kódu procesoru. Z pohledu architektury není rozdíl, ARM jako ARM. Ale BlackBerry z nějakého důvodu nativní kód blokuje (povoleno jen v některých leaked verzích systému). Zde existuje možnost řešení pomocí tzv. debugtokenu. Složitost je vetší, ale podle návodu se dá zvládnout. Jednou z nevýhod je, že není hotový BAR možné sdílet, je navázaný na daný PIN, pro který je debugtoken vygenerovaný. Příklad AirBank, RB eKonto.
  4. Aplikace používá Google Maps API. A máme větší problém - týká se docela dost aplikací - každé s mapou (například bankomatů). Některé aplikace se bez Maps API ani nepustí... Důvod je pravděpodobně licenční a je potřeba součinnosti vývojářů, aby Google Maps API nahradili za jiné (a tedy 1). Druhou možností je přinutit aplikaci nevyžadovat Maps API - vhodné právě pro bankovní aplikace, bez mapy bankomatů se člověk obejde (aplikace při přístupu prostě spadne). Postup už je o hodně složitější - dnes nebudu popisovat, někdy se k tomu třeba dostanu. Ve zkratce se musí APK rozbalit pomocí apktool, změnit v manifestu aplikace požadavky na maps knihovnu, znovu zabalit, podepsat a pomocí postupu 2 nebo 3 převést na BAR. Dobrou zprávou je, že takové APK je možné dál šířit a pokud neobsahuje nativní kód, tak jde šířit i výsledný BAR! Příklad mBank. UPDATE: už jdou rozjet i Google Maps API! Jak budu mít čas, upravím.
  5. Aplikace vyžaduje Google účet. No way... Žádná banka nevyžaduje, neřešíme teď. Sorry ingresáci.
  6. Aplikace požaduje Android 4 a větší API. V dnešní době není tak časté, přece jen pořád polovina Android telefonů beží na 2.x. Bude vyřešeno v OS 10.2 (snad tento měsíc).
  7. Libovolná kombinace výše uvedeného, např. SERVIS 24 (nativní kód a Maps API).
Sranda, co? Ale když člověk zvládne svoji lenost a přežije výše uvedené, dostane perfektní systém s podporou kupy aplikací!

Pojdmě se tedy podívat na jednotlivé bankovní aplikace, u každé bude uvedené jakým způsobem jde získat a neodpustím si i krátké subjektivní zhodnocení (aplikací, které používám).

Důležité upozornění - bankovní aplikace pracují s pěnězi a může se stát, že o ně můžete přijít. Prostá pravda. Neberu žádnou zodpovědnost, že budou 100 procentně fungovat. Stahování podobně citlivých aplikací z neoveřeného zdroje může bolet. Veškeré konverze a modifikace jsem dělal já sám - buď přímo na mém PC nebo přes apk2bar web. Ale věřte neznámému člověku na netu... Problém je i s licencí a zásahy do cizího díla... Pokud mě někdo požádá o stažení aplikace, provedu. Přístup nemusí být navěky a to ani pro důležité aktualizace např. kvůli bezpečnostním problémům! Byli jste varováni!

Mobilní aplikace

FIO banka

Jendoduchá aplikace v klasickém stylu FIO - účelná, ale ne úplně uživatelsky příjemná. FIO je tím vyhlášená, jak v komunikaci, tak i na pobočkách. Obsahuje klasické operace s účtem a navíc kurzovní lístek, seznam poboček v okolí a kontakty. Nabízí i QR platby.



Před použitím je potřeba aplikaci spárovat ve velkém bankovnictví (v globálním nastavení). Poté přihlašování pomocí uživatelského jména a hesla.

Typ převodu: 2
Verze aplikace: 1.6.4
Download link (BAR): cz.ulikeit.fio_v1.6.4.bar

Equa bank

K Equa bance přecházím skrze hypotéku a opět se jedná o celkem jednoduchou aplikaci, v design stylu Equa banky. Strohá, občas ne úplně uživatelsky přívětivá, ale o hodně dál, než FIO. Z rozšířených funkcí nenabízí vůbec nic. Seznam poboček nefunguje kvůli použití Google Maps API (ale nespadne, jen upozorní).



Mobilní aplikaci je potřeba nastavit v internetovém bankovnictví. Pokud je povolený autorizační kód pro velké bankovnictví, tak aplikace trošku nesmyslně vyžaduje zadání autorizačního kódu poslaného na stejný telefon. 


Typ převodu: 2
Verze aplikace: 3.0.4 (hlásí se jako 3.0.3, asi moc netestují :D)

Air Bank

Pěkne provedená aplikace, čekání se vyplatilo. V nové verzi jen na malém displeji alá Q5 překáží počítání plateb kartou pro lepší úročení běžného účtu. Ano, může to být užitečná informace, ale v trošku decentnějším pojetí. Dobře se používá, chválím. Narozdíl od velkého internetového bankovnictví, které je prý optimalizované pro iPad...



Aplikaci je potřeba spárovat v internetovém bankovnictví pomocí pěkně provedeného průvodce.

Typ převodu: 3 (debugtoken)

RB eKonto

Aplikaci nemohu hodnotit, nemám eKonto. Ověřená funkčnost.



Typ převodu: 3 (debugtoken)

Komerční banka

Od Komerční banky jsem odešel hlavně kvůli problémům s přihlašováním kvůli jejich famózně známému přihlašovacímu appletu (ani v bance samotné nevěří, že funguje). Ale musím uznat, že samotná mobilní aplikace je opravdu povedená a možná i nejlepší ze všech zde uvedených, které jsem zkoušel. Hlavně pokrývá skoro celé portfolio služeb KB včetně investic. Dá se z aplikace vyfotit vlastní obrázek na kartu, spočítat splátky hypotéky atd.



Typ převodu: 2 a 4 (Google Maps API)

mBank

Aplikaci nemohu hodnotit, nemám mBank. Funkčnost neoveřena. Aktualizace: funkčnost ověřena.




Typ převodu: 2 a 4 (Google Maps API)
Verze aplikace: 1.0.43.0
Download link (BAR): pl.mbank_v1.0.43.0.bar

SERVIS 24

Aplikaci nemohu hodnotit, nemám účet. Funkčnost neoveřena.




Typ převodu: 3 (debugtoken) a 4 (Google Maps API)
Download link (upravené APK): com.cleverlance.csas.servis24.signed.apk

Aktualizace: GE Money bank

Aplikace jede, ale je zcela zbytečná - je to jen wrapper nad webovýma stránkama upravenýma pro mobily. Proto se jí dále nezabývám.



Jinak typ převodu pro zájemce je 4 (Google Maps API).

Aktualizace: ČSOB

Aplikaci nemohu hodnotit, nemám účet. Funkčnost oveřena. Bez přihlášení jsou dostupné funkce jako Penzijní kalkulačka, Kurzovní lístek... Jen graficky je to pastva pro oči slepého.



Typ převodu: 2
Verze aplikace: 1.6.1
Download link (BAR): cz.csob.smartbanking_v1.6.1.bar

Na závěr

Výše uvedené aplikace jsou ty, které jsem zkoušel nebo mě někdo poprosil, ať se podívám. Máte-li zájem o další banky, dejte vědět a zkusím. Moc rád podpořím BB10 u nás. U aplikací, které fungují pomocí návodu 2 a 4 zkoušejte psát vašim bankám, třeba se jednou přesunou do kategorie 1. Rád bankám poskytnu mé konzultace! Ještě lepší by byly nativní aplikace, ale v ty již nemůžeme doufat. Přeci jen se to rovná výrazné investici v porovnání s čistým portem. A API k přístupu k bankovním datům neexistují (kromě read only přístupu k FIO).

Někdy přístě se pak podívám na další zajímavé aplikace, nejen penězi je člověk živ - co třebas takový PubTran, KluBBy atd.?

PIN: 2B0AEA0E

6 komentářů:

  1. Zaujimavy clanok. Ja som jeden z vyvojarov tych aplikacii (Air Bank a eKonto) a mozem k tomu dodat len tolko, ze si Blackberry uplnym zakazom NDK tak trochu sype popol na hlavu. Pokial to v debug mode funguje, tak je to skutocne len hlupa politicko-manazerska obstrukcia zo strany BB. V oficialnej dokumentacii to totiz zdovodnuju tak, ze nativny kod je typicky potreba iba ak aplikacia vyzaduje patricny vykon a v tomto pripade maju vyvojari prejst na nativne SDK. Inak povedane, tak trochu tlacia ludi smerom ku svojej platforme. To je uplne pochopitelne a napriklad pre hry akceptovatelne, ale myslim, ze si to v sucasnom stave nemozu velmi dovolit. Platforma, ktora prakticky zomiera, by asi nemala klast taketo zbytocne obstrukcie.

    Mobilna banka samozrejme nelame tajne na pozadi prvocisla a teda ten vykon vobec nepotrebuje. Tieto moduly su tam z bezpecnostnych dovodov a je to momentalne trend, cize takto koncipovanych aplikacii bude v markete len a len pribudat. Takze vlastne banky maju dve moznosti. Bud celu aplikaciu prepisat do nativneho BB10 SDK, co je neskutocne drahe, alebo tieto moduly prepisat do javy a znizit tak o maly, ale nezanedbatelny stupienok zabezpecenie aplikacie. Obe volby su teda zle.

    Takze pevne verim, ze sa v Blackberry zobudia a tu obstrukciu v dalsich verziach vypnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V prvni rade bych zacal pochvalou Air Bank appky - pekne udelana, az na ten marketingodesignerskomanazersky preslap s urocenim bezneho uctu :).

      K nativnimu kodu - je otazkou, jestli to byla jen politika nebo to bylo i tim, ze nestihali a byla to funkcionalita, ktera byla obetovana. Dle vseho nektere aplikace dostaly vyjimku, stejne tak i nektere nativni Cascades dostaly vyjimku bezet na pozadi a teprve ted k tomu maji pristup i normalni vyvojari. Kazdopadne to vypada, ze v 10.2 (vcera jsem delal update na oficialni verzi) uz tohle omezeni neni. Ani v dokumentaci. Ale jeste jsem nemel moc cas se na to podivat, eKonto bez debugtokenu se dostalo k PINu ;-).

      Jinak ohledne vykonu - ted jsem se bavil s Pavlem Tisnovskym a rika, ze uz dnes Jave tak z pohledu vykonu veri, ze si mysli, ze nativni kod uz neni potreba. Neopovazuji se mu neverit.

      Takze vypada to, ze odpadla dalsi obstrukce - a snad se to projevi na poctu aplikaci v AW ci to aspon zjednodusi sideloading pro uzivatele, kterym nevadi si trosku pohrat. Oficialni podporu od bank stejne neocekavam (i kdyz osobne znam asi vic uzivatelu BB10 nez iPhone ;-) a podle me tohle je misto, kde BB prohrava - podpora lokalnich vyvojaru/aplikaci, ktere jsou ale pro uzivatele dulezitejsi nez spousta z tech velkych globalnich...

      PS: samozrejme mit pristup k API, tak si Cascades verzi napisu aspon sam pro sebe, to pak tak drahe neni, spis par veceru :)

      Vymazat
    2. Tak to by bolo fajn ak by to obmedzenie odstranili. V tom pripade sa nebojim, ze casom pride aj oficialna podpora zo strany ceskych bank. Ono je to totiz svojim sposobom maly bezpecnostny problem. Tym, ze na app world banky nemaju zastupenie, mozu hypoteticky uspiet fake verzie aplikacii. A to by asi nikoho zucastneneho nepotesilo :) Tych niekolko MD obetovanych na preportovanie a dokladne otestovanie, myslim stoji za to...

      Kazdopadne vdaka za informaciu, pokusim sa to predhodit na patricnych meetingoch :)

      Vymazat
    3. Tak nativni kod porad nic... Otazka je, proc uz to neni v dokumentaci.

      Vymazat
  2. dobry den. neco noveho? android uz nemuzu vystat ale bb bez nativniho ekonta nemohu akceptovat. na to jsem prilis paranoidni :))

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, mozem sa spytat, ako je to s aplikaciou Unicreditbank? Dakujem

    OdpovědětVymazat

Flattr this blog